")); });
Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 14.11.2019, 08:57

Загальноосвітня школа I-III ступенів №5 Козятинської міської ради Вінницької області

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 124
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаміни для дитини

 

Вітаміни — це органічні сполуки, які край необхідні для нормального функціонування організму, так як входять до складу багатьох ферментів і гормонів, стимулюють захисні сили організму, його ріст, диференціацію та формоутворення. Більшість вітамінів не утворюється в організмі і потрапляє з їжею, особливо разом з овочами, фруктами, з молоком, печінкою та ін. Найважливішими вітамінами вважаються:

вітамін В1 (тіамін), який нормалізує обмін речовин та роботу серця. При його відсутності розвивається хвороба "Бері — Бері", коли людина втрачає апетит, швидко втомлюється, позбавляється чутливості та сили м'язів ніг, у неї пошкоджується слух і зір, відмирають клітини довгастого мозку, без лікування людина гине. Цього вітаміну багато в горіхах, зернових крупах, у печінці і дріжджах, рибі, бобових рослинах;

вітамін В2 (рибофлавін) міститься у хлібі, молоці, яйцях, печінці, м'ясі й томатах. При авітамінозі в дітей затримується розвиток нервової системи, виникає враження шкіри й очей, можуть розвиватися недокрів'я, затримка росту, зниження маси тіла, шкіряні екземи, порушення кровообігу, напади втрати свідомості. Гіпервітаміноз призводить до запалення сітківки ока, шкіри, язика, до виникнення трофічних виразок. Потреба в цьому вітаміні за добу становить 2-4 мг;

вітамін В6 (піродоксин) міститься в м'ясі, рибі, бобових рослинах, печінці, дріжджах, нирках. Бере участь в обміні білків, жирів та вуглеводів, у процесах кровотворення. При авітамінозі розвиваються дерматити, неврити, м'язова слабкість, судоми. Потреба в цьому вітаміні за добу становить 2-4 мг;

вітамін В12 (ціанкобалламін) у людей синтезується в кишках, а також міститься в м'ясі риби, печінці та нирках. Цей вітамін потрібен для регуляції обміну речовин (особливо в нервовій тканині), для покращення процесів кровотворення, сприяє зниженню холістерину крові, бере участь у прискоренні росту й розвитку організму. Потреба в цьому вітаміні становить до 0,005 мг за добу;

вітамін РР (нікотинамід) міститься в зелених овочах, моркві, картоплі, молоці, дріжджах, печінці, м'ясі. При недостачі цього вітаміну у людей розвивається захворювання на "пелагру": шкіра стає шершавою, покривається червоними плямами, може знижуватись пам'ять, виникати психози й галюцинації;

вітамін С (аскорбінова кислота) міститься в багатьох продуктах рослинного походження, печінці. Цей вітамін сприяє укріпленню імунітету, поліпшує стан кровоносних судин, бере участь у тканинному диханні, у синтезі кісткової тканини та білків, поліпшує стан судин. Авітаміноз призводить до розвитку цинги, при якій виникає пригніченість, загальна слабкість, кровотеча ясен, випадіння зубів, зменшується стійкість до інфекцій і токсинів. Потреба в цьому вітаміні за добу становить 75-100 мг;

вітамін А (ретинол) утворюється в організмі із речовини каротину, який міститься у моркві, томатах, багатьох фруктах, печінці, риб'ячому жирі, коров'ячому маслі, яйцях. Вітамін бере участь у підтримці імунної активності, впливає на стан шкіри та слизових оболонок, поліпшує зір. При авітамінозі затримується ріст дітей, падає гострота зору, пошкоджується шкіра, виникають кон'юнктивіти очей. Гіпервітаміноз порушує обмін речовин, процеси травлення, визиває недокрів'я. Потреба за добу становить 1-2 міліграм еквівалентів (мге);

вітамін Д (ергокальциферол) міститься в жовтках яєць, молоці, риб'ячому жирі. При авітамінозі розвивається рахіт, при якому порушується формування кісток, припиняється їх ріст та окостеніння. Діти, хворі на рахіт, значно відстають у розвитку за всіма напрямками;

вітамін Е (токоферол) міститься в олії, зелених листках овочів, яйцях. Регулює внутрішньоклітинні процеси, захищає мітохондрії від пероксидантів. а еритроцити крові — від гемолізу. При авітамінозі розвивається дистрофія м'язів, порушення процесів статевого дозрівання;

вітамін К являє собою жовтувате масло. Цей вітамін міститься в зелених частинах рослин, в лисках капусти, у моркві, помідорах та в печінці. Вітамін бере участь у процесах синтезу протромбіна та в кровотворенні

 

 

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2019
    uCoz